Győri Hittudományi Főiskola

Akolitusavatás és rekollekció Győrben

 

2015. május 8-án és 9-én Bodó Zoltán óvári plébános vezetésével vettünk részt a májusi rekollekción.

 

Zoltán atya elmélkedéseiben a központi téma a papi élet és az Eucharisztia volt, melyekhez saját életéből is merített gondolatokat.

A rekollekció második napján, május 9-én dr. Pápai Lajos megyéspüspök a délelőtti szentmise keretében akolitussá avatta a szeminárium negyedik évfolyamos kispapjait. Az akolitusi szolgálat részesei lettek Holpár István Balázs (Győr), Kaszás Csaba (Szombathely), Magyaros László (Győr), Sankó Szabolcs (Nagyszombat) kispapok. Ezzel az avatással az oltár szolgálatára lettek kiválasztva, hogy a szent liturgiákon a pap, illetve a diakónus segítségére legyenek.

Az akolitus az Oltáriszentség rendkívüli kiszolgáltatója; azaz, akkor áldoztat, ha az áldozók nagy száma indokolttá teszi. Áldoztatja a betegeket is. Kiteheti az Oltáriszentséget imádásra, de szentségi áldást nem adhat. A szentmisén a kelyhet és a paténát előkészíti, és áldozás után purifikálhat.

Imádkozzunk az akolitussá avatott testvéreinkért, hogy méltón, hivatásukhoz hűen tudják teljesíteni ezt a szent szolgálatot és másokat is közelebb vigyenek a szentségi Jézushoz!

Méry László

Fotó: Ács Tamás

 

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Nyílt nap 2018

nyilt_nap_2018_kisebb

 

felveteli hirdetmeny szhely 2017 18 kisebb

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.