Brenner János Hittudományi Főiskola

Előadás az élet védelméről

2016. április 12-én 17 órai kezdettel Dr. Hámori Antal (MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának köztestületi tagja, egyetemi tanár) tartott előadást a szeminárium dísztermében Az élet védelme az állami és egyházi szabályozásban címmel.

 Előadásának célja az volt, hogy a növendék papsággal és a hallgatósággal megismertesse, hogy a magyar törvények hogyan rendelkeztek, illetve rendelkeznek az abortuszról. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy az új alaptörvény (alkotmány) ellenére sajnos Magyarországon sem megfelelőek az emberi élet védelmével kapcsolatos törvények. Előrelépést az jelentene, ha döntés születne a magzat jogalanyiságáról, vagyis a magzatot alanyi védelem illetné meg, nem csupán általános egészségügyi támogatás. A válsághelyzet mibenlétét, amelyben a törvény megengedi a magzat életének kioltását, a jog valójában nem határozza meg megfelelően.

 

Hivatalos statisztikát ismertetve az előadó elmondta, hogy az elmúlt esztendőkben évente kb. 36 000 abortuszt hajtottak végre Magyarországon. Az előadás segítségével jobban megérthette a hallgatóság, hogy milyen nagy a felelősségük a döntéshozó szerveknek, de minden egyes embernek is az emberi élet védelmével kapcsolatban.

Zárásként szó esett arról, hogy ebben a témában is nagy az Egyház szerepe, illetve a fiatalságé. Megfogalmazódott, hogy a katolikus intézményekben tanulók nevelésénél kiemelt helyen kell kezelni az emberi élet védelmét. Cél az lenne, hogy a felnövekvő nemzedék az élet bármely területén mindig jó és Isten akarata szerinti döntéseket tudjanak hozni, védve az Istentől kapott emberi életeket. 

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

KEHOP

Nyílt nap 2019

nyilt_nap_2019_kisebb

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.