Győri Hittudományi Főiskola

Előadás az élet védelméről

2016. április 12-én 17 órai kezdettel Dr. Hámori Antal (MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának köztestületi tagja, egyetemi tanár) tartott előadást a szeminárium dísztermében Az élet védelme az állami és egyházi szabályozásban címmel.

 Előadásának célja az volt, hogy a növendék papsággal és a hallgatósággal megismertesse, hogy a magyar törvények hogyan rendelkeztek, illetve rendelkeznek az abortuszról. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy az új alaptörvény (alkotmány) ellenére sajnos Magyarországon sem megfelelőek az emberi élet védelmével kapcsolatos törvények. Előrelépést az jelentene, ha döntés születne a magzat jogalanyiságáról, vagyis a magzatot alanyi védelem illetné meg, nem csupán általános egészségügyi támogatás. A válsághelyzet mibenlétét, amelyben a törvény megengedi a magzat életének kioltását, a jog valójában nem határozza meg megfelelően.

 

Hivatalos statisztikát ismertetve az előadó elmondta, hogy az elmúlt esztendőkben évente kb. 36 000 abortuszt hajtottak végre Magyarországon. Az előadás segítségével jobban megérthette a hallgatóság, hogy milyen nagy a felelősségük a döntéshozó szerveknek, de minden egyes embernek is az emberi élet védelmével kapcsolatban.

Zárásként szó esett arról, hogy ebben a témában is nagy az Egyház szerepe, illetve a fiatalságé. Megfogalmazódott, hogy a katolikus intézményekben tanulók nevelésénél kiemelt helyen kell kezelni az emberi élet védelmét. Cél az lenne, hogy a felnövekvő nemzedék az élet bármely területén mindig jó és Isten akarata szerinti döntéseket tudjanak hozni, védve az Istentől kapott emberi életeket. 

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Nyílt nap 2017

gyor kisebb

 

szombathely kisebb

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.