Brenner János Hittudományi Főiskola

Hitünk és életünk 2.

 

Október 19-én este dr. Martos Levente Balázs előadásával folytatódott a Hitünk és életünk c. szabadegyetemi sorozat a Győri Hittudományi Főiskolán. Az előadó Jézus születésének történetéből indult ki, a „Pólyába takarta és jászolba fektette” szavakat választva címül.

 

Ismét teltházas estére gyűlt össze az érdeklődő közönség a győri szemináriumban. A megjelenteket dr. Lukácsi Zoltán rektor köszöntötte, majd felkérte az intézmény biblikus tanszékvezetőjét az előadás megtartására.

„A mennyek országa hasonlít a kovászhoz” – idézte bevezetésként Máté evangéliumának részletét az előadó. A szabadegyetem célja az ő olvasatában, hogy a résztvevők megnyíljanak az Istentől jövő kovászra, illetve maguk is kovásszá legyenek. Kár lenne, ha a főiskola és az ott zajló munka nem erjesztené a világot – jó értelemben.

A karácsonyi szakaszhoz három lépésben közelített. A szó szerinti értelem kifejtése után allegorikus magyarázat, majd pedig személyes értelmezés következett. A három értelmezési szintet nem szabad kijátszani egymás ellen, egymásra épülnek. Bár kísérletezhetünk teológiai értelmezésekkel, a pólya az emberi védelmet és gondoskodást, a jászol pedig tág értelemben a világ valóságát, az élet és a történelem konkrétumát mutatja – összegezte. Jellé lettek a pásztorok számára, de jellé lehetnek a mi számunkra is. A második, allegorikus lépésben a pólya és a jászol az emberi beszéd értékére és korlátaira, teológiai értelemben pedig Isten szavának emberi beszédbe bújtatott valóságára, vagyis a Szentírásra utalt. A hallgatóságot befejezésül reménykedő életfelfogásra, a gyermeki élet megbecsülésére, a jó stílus megőrzésére biztatta. Ahogy Isten előkészítette, mintegy „becsomagolta” az ő legnagyobb ajándékát, úgy tehet az ember is. Stílussal él és beszél, hisz a bontakozó, növekvő életben, és segíti azt.

Az előadást a szervező dr. Varga Józsefné szakigazgató köszönte meg, s ő segítette a hozzászólásokat, kérdéseket is. Martos Balázs is örömét fejezte ki az eszmecsere miatt, amely a szabadegyetem lényegéhez tartozik.

A Hitünk és életünk sorozat 3. előadását dr. Lukácsi Zoltán rektor tartja majd november 23-án szerdán 18.00 órai kezdettel, az ökumenikus mozgalom történetéről és jelenéről.

Szöveg: Juhos Imre

Fotó: Klesitz Piroska

 

KEHOP

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Nyílt nap 2019

nyilt_nap_2019_kisebb

 

felveteli hirdetmeny szhely 2017 18 kisebb

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.