Brenner János Hittudományi Főiskola

Házi hangverseny és intézménybemutató a Győri Hittudományi Főiskolán

A Győr-Moson-Sopron megyében működő közoktatási és művészetoktatási intézmények igazgatói, oktatási vezetői és osztályfőnökei számára tartott intézménybemutató előadásra került sor március 29-én a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében.

Lukácsi Zoltán rektor köszöntötte a meghívottakat, majd röviden ismertette a főiskola és papnevelő intézet történetét, elhelyezve a győri felsőoktatás korábbi és jelenlegi szerkezetében, majd Maróti Gábor, az Egyházzenei Tanszék vezetője és hallgatói előadásában egy házi hangverseny következett.

Katona Péter orgonán adta elő Johann Fischer C-dúr Prelúdiumát, Giczi Balázs fuvolán és Maróti Gábor orgonán játszotta el Jean-Baptiste Loeillet Op. 3. VII. Szonátájának Largo tételét. Pődör Lea orgonán adta elő  Jean-Adam Guilain Suite du premier ton című művének Plein-Jeu tételét, valamint Maróti Gábor Hogyha hozzád járulunk kezdetű korálelőjátékát. A résztvevők Maróti Gábor interpretációjában hallhatták Théodore Dubois Élévation című, valamint Felix Murschhauser Fríg fantázia című művét orgonán.

A zenei műsort követően Varga Józsefné Horváth Mária, a Győri Hittudományi Főiskola szakigazgatója örömét fejezte ki, hogy sokan elfogadták a meghívást. Előadását azzal indította, hogy a Hittudományi Főiskola vezetése, oktatói szorgalmazzák a közoktatási intézményekkel a kapcsolatfelvételt, a kapcsolatépítést, hiszen a kialakuló, majd – reményeink szerint – megerősödő együttműködésből kölcsönösen gazdagodhatunk. A vetítéssel szemléltetett előadásában bemutatta a főiskolán működő szakokat, kezdve a papnevelés tudományos részét jelentő teológus szakkal, majd a katekéta-lelkipásztori munkatárs és hittanár-nevelőtanár szakok után az Egyházzenei Tanszék keretében működő római katolikus kántor szakot. Az oktatásszervezési és tudományos kérdések után az előadó kitért az intézményben folyó gyakorlati képzésekre is, majd ismertette a felvételi eljárások rendjét, követelményrendszerét és időpontjait.

Ezzel azonban még nem ért véget a program, hiszen a főiskola ebédlőjében fehér asztal mellett jó hangulatú beszélgetésre került sor, ahol valóban a kapcsolatok alakítása, erősítése játszotta a főszerepet.

Fotó: Pődör Lea hallgató (Egyházzenei Tanszék, Győri Hittudományi Főiskola)

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

KEHOP

Nyílt nap 2019

nyilt_nap_2019_kisebb

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.