Brenner János Hittudományi Főiskola

Hitünk és életünk Szabadegyetem 8. előadás

A Győri Hittudományi Főiskola „Hitünk és életünk” címmel megrendezett szabadegyetemének utolsó, nyolcadik előadása is sok érdeklődőt vonzott a Szeminárium kápolnájába. A befejező előadást Varga Józsefné Dr. Horváth Mária szakigazgató asszony tartotta, „Aki zarándokol, jó úton van!” címmel. Az előadás előtt Dr. Lukácsi Zoltán rektor is köszöntötte a megjelenteket, és köszönetet mondott azoknak is, akik a tanév folyamán az előadásokat látogatták.

Szakigazgató asszony előadását azzal kezdte, hogy a hívő ember egész élete egy nagy zarándoklat az Isten felé. Az embereket mindig is vonzották a szakrális, szent helyek, tájak, események, személyek, épületek. A zarándoklatokon ugyanakkor a cél mellett fontos az úton-levés is, mely egyfajta lelki készület. Itt van idő arra, hogy a mindennapokból kiszakadva belső rendünket megteremtsük.

Minden vallásnak meg vannak a maga szent helyei (Tibet, Mekka), így a kereszténységnek elsősorban a Szentföld, ahol Jézus élt és meghalt; Róma, mely az apostolfejedelmek temetkezési helye, és a 4 nagy bazilika városa, pápai események helyszíne; Santiago de Compostella, ahová a sokak által ismert El Camino vezet; Tours, ahol Szent Márton nyugszik. A legnagyobb Mária-kegyhelyek: Mariazell, Czenstochowa, ahol a magyar pálosok működtek, Lourdes, ahová évente 20-25 millió ember jut el, Fatima, ahol magyar kálvária is végigjárható, Medjugorje, ahol a jelenések a mai napig tartanak.

A magyarság törtnetében egyértelműen Szent István királyunk nevéhez kötődik a zarándoklatok elindítása, 1019-től már vezetett zarándokút a Szentföldre Magyarországról. Az 1083-as szentté avatások után Székesfehérvár és Csanád is a zarándokok célpontja lett, csakúgy, mint a Szent László-legendákban leírt csodák helyei. A fontosabbak: Mátraverebély-Szentkút, Búcsúszentlászló, Garamszentbenedek, Újlak, Váda. Híres magyar Mária-kegyhelyek: Győr, a vérrel könnyezett kép, Celldömölk, Máriapócs, Csatka, Csíksomlyó Erdélyben, Máriavölgy Szlovákiában.

Fontosak a mai kor emberének az egyre nagyobb számú látogatóközpontok egyes püspöki székhelyeken, vagy zarándoklatok céljainál. A gyalogos zarándoklatok útvonalai is gyarapodnak, bővülnek, ilyen például a Mária-út Mariazelltől Csíksomlyóig, vagy a Szent Jakab-út. Utazási irodák is létrejöttek, melyek fő profiljuknak a zarándoklatok szervezését tekintik, lelkivezetőről, szállásról és utazásról is gondoskodnak.

Ha zarándokútra indulunk, azért tesszük, hogy lelkünk utolérje testünket. Azért, hogy kis időre letegyük terheinket, hogy aztán újra vissza vehessük őket a mindennapokban. Az ilyen utakon gazdagabbak leszünk, hisz az út alatt természeti szépségeket is megcsodálhatunk, valamint lelki változáson is keresztülmegyünk. Az időnket magunkra, a körülöttünk élőkre, gondolkodásra, imádságra és az Istenre fordíthatjuk.

A Győri Hittudományi Főiskola megköszöni mindazon kedves hallgatóinak és minden érdeklődőnek, akik a szabadegyetem előadásait látogatták, hogy megtisztelték az előadókat részvételükkel, figyelmükkel, kérdéseikkel. Őszintén reméljük, hogy sikerült a Szeminárium és a Főiskola ajtajait kicsit kitárnunk a világ felé, és mindenkit érintő, fontos témákról halhattak a résztvevők. Köszönet az előadóknak, akik felkészültségükkel és hozzáértésükkel az egyes témák kapcsán gazdagítottak minket. Jelen sorok írójaként is boldogan adok hálát az Úrnak, hogy az előadássorozat megszerveződhetett, és bízom a folytatásban is.

 

Fülöp Tamás

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

KEHOP

Nyílt nap 2019

nyilt_nap_2019_kisebb

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.