Brenner János Hittudományi Főiskola

XII. Piusz megérdemelné, hogy a "nemzetek igaza" címet megkapja. Folytatódott a Hitünk és életünk szabadegyetem

A Hitünk és életünk szabadegyetem második évadának első előadására szeptember 20-án 18 órakor került sor a szeminárium kápolnájában. „XII. Piusz pápa a legújabb kutatások tükrében” címmel dr. Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök úr tartott előadást. Annak ellenére, hogy ugyanebben az időpontban tartották meg a bencés szabadegyetemet, a kápolnát csaknem teljes egészében megtöltötték az érdeklődők.

 

Püspök atya bevezetőjében elmondta, hogy Piusz pápa kettős megítélése sokáig megosztotta a közvéleményt. Amikor 1958. október 9-én Castel Gandolfóban elhunyt, az emberiség egy nagy pápát veszített el. Nemzetközi megbecsülés övezte, boldoggá avatása is napirendre került. Néhány évvel később azonban mintha elfelejtették volna a pápa jótetteit. A szisztematikus támadások első lépése Rolf Hochhuth A helytartó (Der Stellvertreter) című művének megjelenése volt, amelyben úgy állították be a pápa hozzáállását, hogy látta ugyan a náci népirtást, de nem emelte fel a hangját ellene, és mélyen hallgatott. Az ezt követő évtizedekben több hasonló hangvételű írás is megjelent – hívta fel a figyelmet püspök atya.

Napjaink szerzői azonban reális képet festenek a nagy pápáról, köszönhetően – többek között – annak, hogy a vatikáni levéltár XII. Piusz pápára vonatkozó dokumentumai hozzáférhetővé váltak a történészek számára. Lajos püspök úr a napjainkban megjelent művek közül David G. Dalin zsidó rabbi és történész könyvét emelte ki előadásában. Dalin „Hitler pápájának mítosza” címmel (The Myth of Hitler’s Pope) cáfolta meg a pápa halála után kialakult sztereotípiákat.

A korabeli források és a pápa közvetlen munkatársai, valamint a háború borzalmait túlélő üldözöttek is a szenvedők és az elnyomottak mellet kiálló főpásztorként rajzolták meg XII. Piusz képét. Pacelli pápa nemcsak közvetlen irányelveket adott papjainak és a karitatív intézményeknek, hanem maga is kivette a részét az üldözöttek megmentéséből. Pacelli volt az, akinek javaslatára Gasparri bíboros 1916 februárjában elítélte az antiszemitizmust. Pápasága alatt is kiállt az emberi jogok védelme mellett, jól példázza ezt első enciklikája (Summi Pontificatus), az 1941 és 1942 telén elhangzott karácsonyi üzenete, és nem utolsó sorban személyes példamutatása. Nem egyszer személyesen ajánlott menedéket a Vatikánban és a pápai intézményekben, és buzdított a templomok és kolostorok megnyitására. Az ellenfelei által „Hitler pápája” néven emlegetett XII. Piuszt annyira veszélyesnek tartotta Hitler, hogy elfogatóparancsot adott ki ellene. Vannak olyan feltételezések, hogy legalább 700 000 zsidó megmenekülése köthető Pacelli pápa nevéhez. Püspök atya Dalin szavait idézve zárta be előadását: „XII. Piusznak a Yad Vashemben nem fát kellene ültetni, hanem erdőt”.

Az előadás végén a szervező dr. Varga Józsefné szakigazgató mondott köszönetet püspök atyának a színvonalas előadásért, és a résztvevők támogatását megköszönve bejelentette nyugdíjba vonulását.

A Hitünk és életünk szabadegyetem következő előadását október 11-én Dékány Ferenc plébános, tanár fogja tartani, Bioetikai kérdések, avagy lábjegyzetek a „Halál kultúrájához” címmel.

Kelemen Dávid

KEHOP

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Nyílt nap 2019

nyilt_nap_2019_kisebb

 

felveteli hirdetmeny szhely 2017 18 kisebb

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.