Brenner János Hittudományi Főiskola

Sajtó és irodalom a többnyelvű Magyarországon 1770-1820

Április 25. és 27. között a Győri Hittudományi Főiskola adott otthont a Sajtó és irodalom a többnyelvű Magyarországon 1770-1820 című nemzetközi konferenciának. A neves hazai és külföldi előadókat felsorakoztató konferencia részvevőit Dr. Lukácsi Zoltán rektor és Dr. Vaderna Gábor irodalomtörténész köszöntötte.

A győri helyszín több vonatkozásban is kapcsolódott az előadások témájához, hiszen a korabeli sajtó körül munkálkodó több jeles személyiség (Révai Miklós, Ráth Mátyás, Schedius Lajos stb.) hosszabb-rövidebb ideig Győrben működött, és a sajtótermékek egy részének megjelenési helye is Győr városa volt. A különböző nyelvű újságok, folyóiratok megjelenése és elterjedése ebben a korban nemcsak egyfajta információs robbanást idézett elő, hanem újfajta embertípus megjelenését is előidézte: a tájékozott, világi és egyházi dolgokban olvasott, irodalomban, művészetekben, filozófiában, társadalmi kérdésekben egyaránt művelt polgárt. Az előadók nemcsak az egyes kiadványokat ismertették, hanem tágabb, társadalmi-vallási-irodalmi kontextusba helyezve őket a nemzetiségi, felekezeti, műfaji kérdések széles problémakörét vizsgálták rendkívüli mélységgel.

Előadók voltak többek között: Bárány Zsófia, Béres Norbert Czibula Katalin, Csörsz Rumen István, Fried István, Kiss Margit, Eva Kowalska. Az előadóknak és a résztvevőknek az előadásokon túl lehetőségük volt Győr városának megismerésére, valamint egy Haydn műveit megszólaltató színvonalas koncert meghallgatására a Zichy-palotában.

Dr. Lukácsi Zoltán

 

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

KEHOP

Nyílt nap 2019

nyilt_nap_2019_kisebb

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.