Brenner János Hittudományi Főiskola

Ifjúsági hittan bemutató óra Mosonmagyaróváron

„Ki-ki, amely hivatásban hivatott el, abban maradjon.” (Kor 7,20)

2018. május 5-én plébániai ifjúsági hittan bemutató órát tekinthettek meg az érdeklődő hitoktatók, levelező tagozatos hallgatók a Mosoni Plébánia közösségi termében. A foglalkozást, melynek témája a hivatás volt, Vlaj Márk atya mosoni segédlelkész-hittanár és Weiszné Sáling Éva hittanár tartották.

A résztvevőket Kapui Jenő atya, mosoni plébános köszöntötte és elmondta, hogy az ifjúsági hittan csoport  tagjai mind általános iskolát befejezett, megbérmált, (többségében) középiskolás-korú fiatalok. Az ifjúsági hittanra járók valamennyien saját, személyes döntésük okán tagjai a csoportnak, azaz nem kötelező jelleggel járnak ide.

Vlaj Márk atya az ifjúsági csoport működésével kapcsolatban  hangsúlyozta, hogy a fiatalok életkorukból adódóan az önálló személyiség és saját világnézet kialakításának, valamint a felnőtté válásnak  a korszakát élik. Ebből eredően az ifjúsági hittannak két fontos összetevője van: oktatási  (ismeretszerzés, hitismeret bővítése, hiszen tanulmányaikat középiskolákban folytatják, hitismereteiket is ennek megfelelően bővítik) és nevelési rész: önismereti, világnézeti, lelki nevelés. Az ismeretszerzést, ismeretbővítést az adott téma bemutatása, előadása (vagyis a hittanóra első része) jelenti, a nevelési rész pedig a feltett kérdések, a beszélgetések (a hittanóra második fele), valamint a különböző plébániai lelkigyakorlatokon, zarándoklatokon, keresztutakon stb. való részvétel által valósul meg.

A bemutató óra  Weiszné Sáling Éva hitoktató által kezdeményezett beszélgetéssel kezdődött. A fiatalok közösen  fogalmazták meg a hivatás fogalmát, lelkesen beszéltek arról, hogy kinek  mi az elképzelése jövőbeni hivatásáról,  hogyan használja fel azt a talentumot, amellyel rendelkezik. Konkrét hivatások megnevezése által elmondták, hogy szerintük milyen egy jó orvos, tanár, pap vagy éppen egy hitoktató.  A csoport vezetői  által összeállított érdekes feladatok lendületessé és hatékonnyá tették a foglalkozást, amelynek   befejező részében a  fiatalok rövid prezentáció segítségével mutatták be az elmúlt időszak eseményeit.

A látottak alapján érzékelhetővé vált, hogy az  ifjúsági hittanosok tevékenyen kiveszik részüket a plébániai közösség életéből. Az ő jelenlétük azon túlmenően, hogy imaórákat vezetnek (pl. keresztút, szentségimádási nap stb.), segítenek a hitoktatásban (elsőáldozók, bérmálkozók felkészítésekor nagy terhet vesznek le a hitoktatók válláról a „háttérmunkával”), a nyári táborban (a gyermekekre való odafigyeléstől, az étkeztetésen át, a tevékenységek vezetéséig sok mindenben) a JEL szerepét is hordozzák, hiszen az ő jelenlétük ennek a közösségnek az életében azt mutatja, hogy az Egyház él és van jövője.

KEHOP

Neptun oktatóknak

Neptun hallgatóknak

Nyílt nap 2019

nyilt_nap_2019_kisebb

 

felveteli hirdetmeny szhely 2017 18 kisebb

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.